En intressant debatt

Sitter just nu och kollar på SVT 2 och partiledardebatten som pågår där och om jag ska vara helt ärlig så blir jag bara mer och mer övertygad om att en rödgrön regeringen skulle skapa en ordentlig oreda i vårat land. De har väl samma åsikt i en fråga av fem och det största felet som alliansen gjort enligt dem verkar vara att ha dragit igång finanskrisen. Det är duktiga på att klanka ned på alliansen, men konkreta motförslag är det dåligt med enighet bakom.

Alliansen har gjort mycket bra för Sverige och befolkning under den tiden de har suttit i majoritet. Min skatt har sjunkit med 24% jämfört med 2006, skolan har fått stora viktiga reformer för att säkerställa en framtida hög kompetens och vi har fått möjlighet att ge oss in och konkurrera på marknader som tidigare endast varit tillgängliga för staten.

jobbskatteavdrag.se kan man gå in och räkna ut hur mycket mer man har fått i plånboken sedan 2006. Jag personligen har inte en sådan stor lust att lämna tillbaka det i och med en skattehöjning på 17 miljarder som de rödgröna vill införa. Jag som är ung funderar även på hur Socialdemokraterna tänker när de vill införa en ungdomsskatt. Alliansen har sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år, något som Socialdemokraterna vill höja igen i och med denna "ungdomsskatt". Vart finns logiken? Ungdomar och invandrare är de som har svårast att få jobb idag, då är det väl självklart att vi skall göra allt vi kan för att underlätta för dem!

Ibland går det fort

Så var det söndag igen, hujeda mig vad fort tiden går. Förkylningen jag drog på mig i veckan har inte riktigt velat avlägsna sig så det har varit en lugn helg. Ett spår jag tänker fortsätta i idag.

Jag vet inte riktigt hur många utav er som läste mitt inlägg om Nöjesfabriken och insamlingsgalan till Haiti som jag skrev igår. Hur som helst så känner jag i efterhand att det gick lite väl fort när jag skrev det inlägget. Det kan ju faktiskt vara som så att det inte alls är som det framställs i VF. I så fall skulle det kännas dumt att ha skrivit allt negativt och sen inse att man har fel. Så därför väljer jag att ta bort det inlägget tills vidare.

De rödgröna visar mer oenighet

Ja hur eniga är egentligen de "rödgröna"? I söndagens Debatt på SVT mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt sa Mona Sahlin att hon stöjder pensionsöverenskommelsen och i VF hittade jag detta. "– Jag håller med. Vi var inte med i pensionsöverenskommelsen eftersom den sänkte pensionen. Vi kan inte ha ett samhälle där pensionärerna får vara med och betala krisen. Om vi vinner valet ska vi återställa pensionen, svarar Lars." Hur ska ni ha det egentligen? Jag tror pensionärerna mer än gärna skulle vilja veta detta.

Hittade även en bra debattartikel i NWT som finns att läsa här.

Jag är inflyteslerik, så det så!

Idag publicerade Politometern.se en lista över vilka bloggar av Folkpartister som är mest inflytelserika och hör och häpna om inte min fanns med på plats 145. Haha, det tyckte jag var humor. Nog för att de bara söker av 151, men ändå ;-)

USA again.

Då var resan bokad. I juli bär det av till Washington DC och New York för att hälsa på syster yster. Jag har varit i New York en gång förut, för cirka två år sen. Oh my God do I love it! New York är nog den mest optimala staden i vår värld. Jag älskar den känslan man får när man går ned för gatan och möter all världens olika nationaliteter på en och samma gång. Det är multikultur det! För övrigt är jag fortfarande förkyld och fortsätter min filmkavalkad även idag. Kom lite nya på posten som jag nog får kika in.

Ha det gôtt!

SET "metoden". Bra eller dålig?

Jag fick tips om en arbetsmetod i skolan som kallas SET, eller "Livskunskap". SET, som står för Social och Emotionell träning, är ett arbetssätt inom skolan för att främja och motverka den psykiska ohälsan bland ungdomarna. Genom att lära barn och ungdomar att hantera sina känslor, ge dem självkännedom och utveckla deras sociala och empatiska förmågor skall alltså den psykiska ohälsan förbättras. Detta kan säkert funka bra. Men det kan lika väl fungera dåligt.

Jag ställer mig lite halvt skeptisk till denna metod. Dels för att jag inte hittat allt för mycket information om den, men framförallt för att jag tycker att det med denna metod verkar vara lätt för vuxna att forma barn till den sortens individer de vill att de skall vara. Inte som barnen själva vill vara. Att just arbeta med förståelse och respekt för andra är extremt viktigt för att få ett bra samhälle, men att det görs på rätt sätt är ännu viktigare. En konservativ lärare i ämnet kan lätt vinkla ämnet till att det konservativa är det rätta sättet, om ni förstår hur jag menar. I det stora hela är det bra att ämnet finns, nu gäller det att verkligen följa upp för att se hur det fungerar i praktiken. Vilket skall bli riktigt intressant.

Karlstadbuss ökar igen

Passagerarantalet för Karlstadbuss ökade ifjol med 300.000. Bra jobbat! Men om passagerarna nu bara bli fler och fler, hur kan då biljettpriserna bara höjas och höjas? Jag tycker det verkar lite luddigt... Jag tror någon insatt får förklara logiken i det där för mig någon gång.

Måndag igen

Så var det måndag igen och jag ligger hemma i soffan med en brutal värk i halsen och en näsa som rinner som om det vore det enda den kunde. Jag vet att jag lovade ett inlägg angående pensionärer och studenter i fredags, tyvärr så hanns det inte med och jag har inte kännt mig kry nog att ta upp ett sådant ämne under helgen. Jag känner att risken finns att jag inte får fram mitt fulla budskap, så jag avvaktar med det.

Igårkväll var det debatt mellan Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) i SVTs Agenda. Eftersom det krockade med Johan Falk så såg jag den först i morse. Jag kan inte riktigt förstå Mona Sahlin när hon skyller finanskrisen på alliansregeringen, men nått medel måste hon väl ta till när hon inte har något nytt att komma med. Höjda skatter och återinförande av system som inte fungerar, ja det är ju bra saker! Jag är rätt säker på att höjda skatter kommer att leda till mer svartarbete, hur kommer det löna välfärden?

Nej, nu ska jag fortsätta med mitt Arkiv X marathon. Det är kult det!

Sjukt slut på helgen

Så var det söndag igen. Tiden går allt bra fort, nästan lite för fort. Det blev en lugn helg även denna gången. Satt hemma och kollade på TV i fredags och igår var jag på middag hos en kompis, mycket trevligt. Dock så känns det som om jag har en förkyling på g som kommer att bryta ut när som helst... Blä... Nej, nu får det bli frukost.

Hela kommunfullmäktigelistan

Här har ni hela Folkpartiets kommunfullmäktigelista.

1. Wikström, Niklas. Gymnasielärare, ordf. FP Karlstad
2. Warholm, Robert. Fil. Kand
3. Hedberg, Malin. Verksamhetssamord.
4. Henriksson, Patricia. Handläggare
5. Lindblom, Henrik. F.d kommunalråd
6. Larsson, Nina. Riksdagsledamot, officer.
7. Scheutz,  Per. Konsult
8. Wigforss, Irja. Läns. admin.
9. Quist, Gunno. Konsult
10. Karlsson, Åsa
11. Kihlström, Bengt. Lärare
12. Karlström, Göran. Läkare
13. Hallonsten-Wikström, Eva. Rektor
14. Ohlsson, Gert. Konsult, gruppl. i landstinget
15. Lehresjön, Niklas. Utbildare
16. Andersson, Robert. Transportör
17. Borg, Pia. F. d. mentalskötare
18. Gangerud, Eric. F. d. speciallärare
19. Gustafsson, Gun. Kontorist
20. Kvarnström, Roland. Pensionär
21. Stoor, Daniel. Studerande
22. Sjögren, Wilhelm. Lärare
23. Möller, Keld. Tekniker
24. Axelsson, Stefan. Administratör
25. Nordström, Birgitta. F. d. lärare


I eftermiddag hade jag tänkt skriva ett inlägg om vad jag tycker Karlstad kan göra för sina studenter och pensionärer. Tills dess får ni ha en bra dag!

Uppflyttad på KF-listan

Så var kommunfullmäktige listan fastställd. Valberedningen föreslog mig på plats 21. Jag blev lite besviken över den placeringen då jag verkligen känner att jag vill engagera mig i detta, men eftersom jag är ny i partiet så har jag även förståelse för den. Nu utföll det sig som så att en stor del av listan ändrades under kvällens gång, där ibland min placeringen. Jag flyttade fram fem platser och finns nu på plats nummer 16. Vill skicka ett enormt tack till Nina Larsson för det förslaget, att just flytta upp mig. Tack så hemskt mycket! Ska upp vid 05:40 imorgon, men hur skall jag kunna sova när jag är så här glad och exhalterad?!

Ungdomar mår allt för dåligt

Ungdomarna i dagens samhälle mår allt sämre och sämre. Utskrivningarna av antidepressiva mediciner ökar och debuten för depression sjunker allt lägre ned i åldrarna. Denna trend måste brytas och det är snarast.

Under 2007 skrevs det ut mer än 365 miljoner dygnsdoser antidepressiva mediciner, som är den vanligaste behandlingsformen mot depression inom den svenska psykiatrin. Mer än tillräckligt för att förse över en miljon invånare med så kallade ”lyckopiller”. Mellan år 2000 och 2007 ökade utskrivningen av antidepressiva mediciner till ungdomar mellan 15 och 24 år med hela 119 %! För barn mellan 10 och 14 år var ökningen 38 %. Dessa siffror är riktigt skrämmande. Ungdomarna i dagens samhälle mår dåligt och vad det beror på kan man spekulera i väl och länge. För att få bukt på detta bekymmer, vilket vi måste få snarast, så är det ytterst viktigt att vi ser till vad som är bäst för varje enskild drabbad individ. Hjälpen måste få vara tillgänglig direkt då den behövs och den ökade utskrivningen av de antidepressiva medicinerna bör synas. Bara biverkningarna som medicinerna ger tycker jag borde få läkarna att fundera en liten stund extra innan de ger dem till sin patient. Ta läkemedlet Citalopram som ett exempel. Om det preparatet kan man i FASS läsa följande angående vanliga biverkningar, de som drabbar mer än en av hundra brukare. ”Illamående, förstoppning, diarré, torrhet i munnen eller ökad salivutsöndring, förändrad smakuppfattning, uppkörd mage och andra magproblem (t ex buksmärta, kräkning), huvudvärk, svettningar, impotens, ejakulationsstörningar, minskad sexuell lust, oregelbunden menstruation, allmän sjukdomskänsla, trötthet, håglöshet, darrighet, viktförändringar, yrsel (t ex då man hastigt reser sig upp), hjärtklappning, sömnstörningar, koncentrationssvårigheter, förvirringstillstånd, gäspningar, myrkrypningar, oro, urineringsbesvär, synstörningar, hudutslag, klåda, ledsmärtor, rinnsnuva.”  Inte nog med detta, kroppen behöver både en ”in- och utskolningsfas” på denna typ av mediciner. Det kanske är dags för sjukvården att börja se sig mer omkring efter alternativa behandlingar.

Jag är inte utav den tron att ungdomars psykiska hälsa är något som kan ändras över en natt, utan genom ett långsiktigt arbete. Jag tror att en stor anledning till att så många ungdomar mår dåligt idag beror på att de inte känner sig accepterade i samhället. Ett större fokus på värderingsfrågor behövs i skolan för att öka acceptansen och självkänslan bland unga. En stor del utav media ger unga en felaktig bild av vad som är en normal kroppsbyggnad eller ett normalt beteende. Tjejen i tv-serien är slank och snygg medans killen är fotbollslagets vältränade stjärna. Att dessa karaktärers utseenden och egenskaper tolkas som sättet att se ut eller vara för att klassas som normal tror jag inte är helt omöjligt att det förekommer i stor utsträckning. Givetvis är det inte enbart utseende faktorer som ligger bakom den psykiska ohälsan bland unga. Jag tror i det stora hela att många känner att de inte är ”okej” så som de är. Jag efterlyser ett mer utbrett och långsiktigt arbete kring just dessa typer av värderingsfrågor i skolan. Den nya lagen om att alla skolor skall ha tillgång till en kurator är ett bra steg i rätt riktning. Men jag skulle gärna se regelbunden schemalagd tid där man tillsammans diskuterar olika normer, värderingar och människovärde. Alternativt måste de diskussionerna integreras i skolämnen och i elevernas vardag på ett tydligare och mer strukturerat sätt än idag. Jag tror inte att det bara kommer minska den psykiska ohälsan utan även mobbning, fördomar och öka acceptansen mot alla de människor som finns i vårt samhälle. Det behövs, till att börja med, genomföras en omfattande undersökning för att ge svar på den psykiska hälsosituationen bland dagens unga. Vi måste även modernisera hjälpen och finnas där de finns, som på internet till exempel. Inför ”nätvandrare” i Karlstad dit ungdomar kan vända sig för att prata med någon utomstående utan att behöva sitta öga mot öga, vilket kan vara väldigt jobbigt för vissa individer.

En del vill säkert påpeka att de antidepressiva läkemedel som idag skrivs ut är bra då antalet fullbordade självmord i Sverige minskat. Jo det är sant, de har minskat i alla grupper utom just ungdomar mellan 15 och 24 år. De har inte heller ökat där, utan bara stannat av. Sedan 1950-talet har Världshälsoorganisationen (WHO) gjort sammanställningar på de vanligaste dödsorsakerna. Studien visar att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i denna ålderskategori. Det är hela fyra gånger så vanligt att en ung man tar sitt eget liv än att en ung kvinna gör det, däremot är det hela tio gånger vanligare att en kvinna försöker begå självmord. Detta är sorgligt höga siffror, men något som jag upplever vara ännu sorgligare är att det bakom varje fullbordat självmord i snitt gömmer sig 25 försök. Med andra ord så finns det där 24 hjälp på rop. Vem har lyssnat? Vilka borde lyssna? Och vem eller vilka bär ett ansvar?

Den psykiska ohälsan bland landets unga måste lyftas fram och verkligen tas på ett större allvar än vad jag tror att den gör idag. Detta arbete måste ske på samhällets alla plan, i kommunerna, landstingen och på riksnivå och det måste intensifieras snarast.

Vi behöver försvaret

I dagens ledare i Värmlands Folkblad skriver Peter Franke:

"Försvaret skulle under en rödgrön regering få fortsätta att spara pengar. Det handlar om att minska utgifterna med två miljarder kronor och det är ett rimligt sparbeting om man gör anspråk på att delta i en global nedrustning."

Att delta i en global nedrustning kan jag mycket väl tänka mig att göra, men inte förens den dagen då vapnen finns i händerna på dem som skall ha dem och alla världens stater är med på det. Nej, att genomföra ytterliggare nedskärningar i försvaret nu är dumdistrigt och tyvärr naivt.

Precis som Jan Björklund skriver på Folkpartiets hemsida så går Ryssland mot en oroväckande utveckling. Regimen har blivit mer auktoritär, de satstar på en återupprustning av sina forna arméstyrkor och deras säkerhetspolitiska positioner i Östersjöområdet flyttas framåt. Skulle nu Ryssland få för sig att återupprätta den gamla Sovjetunionen ännu en gång, vad skulle då Sverige göra om de rödgrönas försvarspolitik får råda?  Lägga sig och ge upp? Eller vänta nu, det kanske är det Vänstern vill?



En lugn söndag

Så var det söndag igen, tiden går fort. Det har varit en intressant, givande men framför allt en rolig helg. Var som sagt på länsmöte med Folkpartiet igår. Det var kul att få lite ansikten bakom namnen på listorna och även att träffa alla så klart. Sen att jag för varje möte lär mig mer och mer gör mig bara mer motiverad att ge mig in helhjärtat i detta. Igår kväll blev det ännu ett besök på Tempel, jag gillar verkligen det stället och just nu sitter jag i soffan och kollar in matchen mellan Aston Villa och West Ham. Mor och far kommer snart på besök. Kul att de kommer hit för omväxlingsskull, det brukar alltid vara jag som får åka ut till dem. För övrigt så hade jag tänkt att återuppta träningen imorgon igen, något jag verkligen ser fram emot!

Vad tror ni om detta schemat de första månaderna?

Måndag: Bröst och Triceps
Tisdag: Ben
Onsdag: Vila
Torsdag: Rygg och Biceps
Fredag: Vila
Lördag: Mage och Axlar
Söndag: Vila

Nej, nu får jag ta och sätta på kaffe så de äldre håller sig vakna!

Ha det gôtt!



Så var riksdagslistan för FP Värmland klubbad

Idag har Folkpartiet Liberalerna Värmland hållit länsmöte. Anledningen till detta möte var för att fastställa den riksdagslista vi skall ha inför valet. Föga oväntat hamnade nuvarande riksdagsledamot Nina Larsson på plats nummer ett. Mycket bra! Jag kommer inte ihåg hela listan, inte så konstigt heller då det var 36 namn, men top fem ser i alla fall ut på följande vis:

1. Nina Larsson, Karlstad
2. Marianne Åhman, Sunne
3. Michael Helmersson, Filipstad
4. Gösta Frödin, Arvika
5. Naeimy Blücher Johansson, Kristinehamn

En riktigt bra topp där. Bra ålders-, köns- och länsspridning på kandidaterna.



Pressmeddelande från Folkpartiet liberalerna 10-01-16

Larsson och Åhman i topp på FP:s värmlandslista


Under lördagen den 16 januari fastställde Folkpartiet liberalerna i Värmland sin riksdagslista för valet 2010. Nina Larsson, Karlstad omvaldes enhälligt till förstaplatsen och Marianne Åhman, Sunne till andra plats. På tredje och fjärde plats placerades Michael Helmersson, Filipstad och Gösta Frödin, Arvika.


- Jag är jätteglad och tacksam över att ha fått förnyat förtroende. Det blir ett tufft valår, men jag ska göra mitt bästa för att stärka Folkpartiets stöd i valet den 19 september. Jag vill fortsätta verka för reformering av den svenska skolan, bättre integration och sänkta arbetsgivaravgifter säger Nina Larsson, riksdagsledamot (FP) för Värmland.


- Det är väldigt inspirerande och roligt att Värmlands folkpartister har gett mig ett så starkt stöd i och med andraplacering på riksdagslistan. Jag vill lyfta fram den socialliberala folkpartipolitiken. Jag har under åren engagerat mig inom sjukvård, äldrevård och handikappfrågor och bland annat dessa Folkpartiets hjärtefrågor vill jag driva vidare. Ett starkt Folkparti behövs i en återvald alliansregering säger Marianne Åhman, riksdagskandidat (FP) för Värmland.


Fakta:


Nina Larsson är 33 år, riksdagsledamot sedan 2006 och tidigare officer. Larsson är ledamot i Folkpartiets partistyrelse sedan 2007 och ledamot i riksdagens trafikutskott. Hennes hjärtefrågor är bättre transporter, skola, mångfald och företagande.


Marianne Åhman är 51år, tandhygienist i Sunne. Hon är idag aktiv i kommunpolitiken och i Värmlandstrafiks styrelse samt ersättare i regionfullmäktige. Hon har tidigare varit landstingsledamot under tio år. Marianne Åhmans hjärtefrågor är sociala frågor och landsbygdsfrågor.


Namnbyten på Facebook-grupperna är INTE okej!

I dagens NWT kunde man läsa om hur gruppen "Profile Watchers" bytt namn till det tämligen osmakliga "Vi som har sexfantasier om barn". Vart är det roliga i detta? Snälla upplys mig någon! Detta är ett relativt nytt fenomen, att grupper byter namn till något helt opassande, som jag hoppas får ett slut snarast.

Jag själv gick för någon vecka sedan med i gruppen "Killarna mot tjejerna, först till 100.000". Killarnas del av denna grupp bytte för någon dag sedan namn till "Vi som fått HIV på Thailandssemestern" och tjejernas fick namnet "Vi som har sex med våra föräldrar". Jag blev först varse om detta när en vän till mig informerade mig om att jag var med i den ena gruppen. Först tog jag det med en nypa salt, men efter en del reflekterande har jag kommit fram till att det inte är det minsta kul och att det faktiskt kan uppfattas som kränkande för en del individer. Har ni som gjort detta någonsin tänkt tanken att det kan finnas någon medlem som faktiskt blivit smittad i Thailand eller blivit utsatt för sexuella övergrepp av sina föräldrar?

Att först locka till sig medlemmar genom att låta klubben stå för en rolig grej för att sedan byta namn och innehåll till något som kränker dem är i mina ögon ett helt idiotiskt beslut. Jag vill tacka kvinnan som polisanmälde gruppen "Vi som har sexfantasier om barn". Du har gjort helt rätt må jag säga!

Nej, att göra sådana här saker tycker jag inte är okej för fem öre. Det kan som sagt uppfattas kränkande av vissa och för att markera detta har jag idag valt att lämna in en anmälan om förtal till polismyndigheten mot gruppen "Vi som fått HIV på Thailandssemestern". Gränsen måste dras någonstans.

Nina är på topp!

Resultaten för provvalet till Folkpartiet Värmlands riksdagslista har kommit och valberedningen har skickat ut sitt förslag. På första plats finner vi Nina Larsson som är vår nuvarande riksdagsledamot och ledamot i Folkpartiets riksstyrelse. Det är inga konstigheter med att Nina ligger som nummer ett på listan, hon har ju hittills gjort ett strålande arbete. Ska jag vara helt ärlig så är jag riktigt imponerad av hennes arbetsförmåga, ork och engagemang. Jag är helt övertygad om att hon kommer fortsätta med detta strålande arbete även under nästa mandat period. Nina är bra för oss och bra för Värmland, så enkelt är det bara! Kryssa Nina till riksdagen!


Listan fastställs dock först på lördag och Nina Larssons plats kan, mot förmodan, ändras då.

Skänk en slant

Snart är det helg. Det gillas skarpt då det vankas länsmöte med Folkpartiet. Förutom det så vet jag inte riktigt vad som sker, men det ska inte hända något som är speciellt ansträngande, det är for sure!

Ingen har nog missat den katastrofala jordbävningen som drabbade Haiti igår. President René Préval sade till CNN, läst på DN.se, att det uppskattningsvis är mellan 30.000 - 50.000 döda i skalvet. Dessa uppgifter är dock väldigt osäkra. Landets infrastruktur har drabbats hårt. FN-kontoret är raserat, presidentpalatset har fått sig en ordentlig känga, skolor och sjukhus har raserats och det ligger skadade och avlidna människorna på gatorna. Haiti behöver vår hjälp! USA, EU med flera har snabbt svarat på Haitis rop på hjälp och de har börjat mobilisera för hjälpinsatser i landet. Även flera frivilligorganisationer har påbörjat, eller är på väg att, hjälpa landet och dess invånare. Röda Korset har påbörjat en insamling och har du några kronor över i plånboken så uppmanar jag dig att tänka på de stackarna på Haiti och skänka en slant.


Over and out!


Bort med könskvoteringarna

I dagarna som gått har Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) gått ut med att regeringen har på förslag att avskaffa könskvoteringen till universitets- och högskoleutbildningar. Pressmeddelandet finns att läsa här. Bra säger jag! Om två individer kämpar om den sista platsen på utbildningen är det fel att kön skall avgöra vem som förtjänar det. Platsen skall utan tvekan gå till den som är bäst lämpad. Nej, jag tycker nog att all form av könskvotering borde avskaffas. Teoretiskt sett så är det en bra tanke, men hur fungerar det rent praktiskt? Jag tror att det skapar med konflikt än vad det gör nytta. Att könskvotera in folk i olika sammanhang är på sitt sätt diskriminerande då kön spelar större roll än personlig lämplighet. Teoretiskt är könskvotering en fin tanke, men i praktiken blir det diskriminerande.

Nya dag, nya möjlighter

Urk, jag är trött idag... Är inte det minsta motiverad till att gå och jobba. Trots åtta och en halv timmes sömn känner jag att jag lätt skulle kunna sova lika länge till.

Skrev klart min debattartikel angående den ökande psykiska ohälsan bland de unga i samhället igår. Jag känner mig riktigt nöjd med den och är tacksam över den hjälp jag fått med detaljerna och uppbyggnaden. Samtidigt som jag vill skicka iväg den ögona bums, så känner jag att det kanske är bäst att vänta lite. Så nästa vecka sänder jag ut den till länets två större tidningar. Nu är det dags för frukost!

Tjipp!

Lite intressant läsning

Satt just och läste om Asif Saadat, en 17-årig flykting från Afghanistan, på vf.se. Tillhörande en minoritet hade han och hans familj utsatts för flera hot och övergrepp och i artikeln berättar han en del utav det. Det är skrämmande vad en del behöver genomgå i vår värld idag. Tänk dig själv att behöva lämna allt och bara dra, fast ja. Den tanken är nog ganska svår för oss svenskar att föreställa sig då vi varit lyckligt förskonade från krig och annat elände under en såpass lång tid. Hur som helst, det var en bra artikel och jag ville bara tipsa om den.

Bort med julen!

Nyss avklarat en ordentlig LCHF frukost, den perfekta dagen efter maten! Ska låta den smälta lite så ska jag ta mig ett ryck och städa bort julen sen. Det är lite mysigt de första dagarna, men nu ett par veckor senare så står det en högt upp i halsen.

Bra väder idag igen och inte lika kallt ute, kanske skulle man ta sig en promenad senare? Det märks väl helt enkelt.

Karlstad flygplats tappade passagerare även i fjol...

Förra året valde 86 456 personer att resa till och från Karlstad Airport. En minskning med 27% gentemot 2008 och antalet flyg som landade minskade med 26%. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur 2009 såg ut ur ett ekonomiskt perspektiv.

Karlstad Airport är bra för länet och behövs för att få de större företagen att stanna kvar och även för att locka hit nya. För närvarande finns det två destinationer med reguljärflyg från Karlstad Airport, Stockholm och Köpenhamn. Dessa trafikeras av Skyways. Hade dock Värmland vågat satsa lite hade det varit betydligt fler...

1999 meddelade Ryanair att de var intresserade av att etablera sig på Karlstad Flygplats, som det då hette, men att de ville ha hjälp med en medfinansiering på 12 miljoner kronor. Förhandlingar inleddes, men både Luftfartsverket och näringslivet i Värmland sa nej och Ryanair valde då istället Skavsta flygplats utanför Nyköping. I mina ögon är nog detta ett av det största misstagen som gjorts. Om Ryanair hade fått den hjälp de behövde för att etablera sig här hade tillväxten i Karlstad ökat markant. Vi hade fått x antal fler arbetstillfällen bara på flygplatsen och med stor sannolikhet hade vi fått en av de större Ryanair baserna i Europa. Det hade säkerligen räckt för dem att etablera sig här istället för att ha flygservice både ifrån Skavsta och nu snart även norska Moss. Tillgängligheten ut till Europa hade varit enorm och Karlstad hade blivit mer kännt och fått gratis marknadsföring ute på kontinenten. Tåg- och busstrafiken mellan Stockholm, Oslo och Göteborg hade säkerligen den ökat och utvecklats mer än vad den gjort idag. Vi hade säkert sett att Värmlandstrafik bussar hade gått via Karlstad Airport mellan Karlstad och många av deras destinationer i Värmland. Något som saknas idag, allmäna färdsätt till flygplatsen.

Lägg ned flygplatserna i Torsby och Hagfors och inför Karlstad Airport som en hållplats för busstrafiken där emellan istället. Värmland behöver inte tre flygplatser med linjetrafik.

Ryanair hade utan tvekan varit bra för Karlstad och Värmland, men nu har det tåget gått för gott... Rykten säger att även holländska KLM har visat intresse för att starta en flyglinje mellan Karlstad Airport och Amsterdam Schiphol, men de verkar ha lagt det åt sidan sedan de valde Linköping.

För att Karlstad och Värmland skall kunna tävla om de europeiska turisternas resekassa behövs en starkt etablerad flygtrafik ifrån Karlstad Airport och förhoppningsvis så ändras siffrorna till det positiva i och med City Airlines satsning på linjeflyg till Göteborg, och vidare ut i Europa senare i år.


Det är dags att reformera upphovsrättslagen!

I söndags skrev sångaren i U2, Bono som de flesta av oss vet vem det är, en kolumn i New York Times. I denna skrev han på ett ungefär att det effektivaste sättet att stoppa fildelningen är att börja censurera internet, och på så sätt minka våra demokratiska rättigheter. Han skriver även att om Kina kan så kan väl även vi? Detta skriver Svenska Dagbladet om på deras hemsida. Skrämmande i mina ögon. Att uppmuntra andra till att börja använda sig av principer som kommuniststater använder för att förhindra "främmande åsikter" kan inte annat än skakas på huvudet åt.

Piratpartiet, som förespråkar ett avskaffande av upphovsrättslagen, var inte sena med att fördömma detta uttalande. Deras debattinlägg finns att läsa här.

För att få bukt med fildelningen och piratkopieringen överlag så är det absolut helt fel att ens antyda ett inskränkande på demokratin. Men jag tycker inte heller att upphovsrätten skall slopas. Artister, manusskrivare, författare etc. har minst lika stor rätt att både ta betalt för sina verk och för det arbete de utför som du och jag har för våra. Skall vi slopa den så kan vi lika gärna börja dela ut varorna i butikerna gratis.

Nej, upphovsrätten behövs göras om så att den åter blir legitim i allmänhetens ögon. Det är det enda logiska sättet att gå framåt.

Burr burr burr

Den senaste gången jag var ledig på en helgdag måste ha varit när jag gick på gymnasiet. Ledig med "automatik" vill säga. Vilken skön känsla det är! Har riktigt drygat mig i sängen med kaffe och att läsa nyheter. Idag är det trettondagen och julledigheten lider mot sitt slut för många. Tråkigt för det flesta, skönt för en del och en befrielse för fler än vi tror.
Julen är för de flesta av oss en favorit högtid som spenderas med hemmamys med våra nära och kära, men för en del är det ett rent helvete. Speciellt hemsk är julen för de som ofrivilligt sitter hemma i sin ensamhet, antingen för att de glöms bort av sina anhöriga eller för att de inte har några kvar, och för barn med föräldrar fast i missbruk eller som lider av pysikiska sjukdomar. Hannah Ström skrev om detta i Nerikes Allehanda den 5 januari 2010 och inlägget finns även att läsa på hennes blogg.
Hade tänkt ta mig en promenad till en kompis och hämta lite kvarglömda grejer idag, men en snabb titt på termometern fick mig att ändra mig rätt fort. Minus 18 grader får mig att känna att TV-spel hela dagen är en helt okej sysselsättning!

RSS 2.0