Ge mig mer snö tack!

Nej jag skojar bara... Jag har aldrig varit en vintermänniska. Kanske beror det på mina mindre lyckade försök till vintersportsaktiviteter. Kanske beror det på att det oftast bara är kallt och jäkligt. Troligen är den kombination. Åkt slalom har jag inte gjort sen jag gick på högstadiet och med tanke på hur det gick då så lär det aldrig ske igen...

Frågar du mig så upplevs vinter bäst inomhus. Gärna nedbäddad i soffan med en bra bok eller film och varför inte lyxa till det med en mugg varm choklad.

Ovisshet skadar mer än dåliga nyheter

Att sitta i ovisshet inför framtiden, som många unga idag gör, är det som frestar mest på psyket. Att hantera dåliga nyheter och tragiska händelser är något våra hjärnor klarar av relativt bra, men ovisshet klarar den inte.

Många unga känner idag en stor ovisshet inför framtiden med frågor som: Hur ska jag få jobb? Hur ska jag få bostad? Kommer jag komma in på den utbildningen jag vill?
Det är just ovissheten som är en stor bidragande faktor till den ökande psykiska ohälsan. Ett sätt för oss att minska den är då att arbeta med dessa frågor. Att få ett arbete i dagens läge är inte det lättaste, det finns jobb, men konkurrensen är stor. Ett sätt att underlätta denna situation är att förenkla reglerna kring arbetsrättslagarna. De lagarna vi har nu behöver moderniseras. Den gamla regeln kring "sist in först ut" behöver slopas. Arbetsgivaren behöver få full rätt att själv avgöra vilka han eller hon vill ha kvar vid en eventuell nedskärning. Detta just för att nuvarande regler försvårar ännu mer för ungdomar. Det måste också bli lättare för arbetsgivaren att säga upp anställda. Jag tror nämligen att just för att det är så svårt så är det många som är tveksamma till att ge en tillsvidareanställning.

När det kommer till boendesituationen så tycker jag att de bolag som vill bygga nya hyresrätter borde bli prioriterade. Det är nämligen inte många unga som kan gå till banken och ta sig ett lån för att köpa en bostadsrätt.

Utbildningsfrågan tror jag däremot inte att vi kan påverka från ett politiskt håll. Den ovissheten bearbetas bäst själv av varje individ.

Kanske är det även så att en del ovisshet är bra för människan?

Vi behöver hur som helst vara så behjälpliga som möjligt på de nivåer vi kan och detta gör vi genom att skapa ett bättre företagsklimat och en bättre bostadssituation.

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka

De senaste 20 åren så har den psykiska ohälsan bland ung tredubblats och bland dem som drabbats är hela 70% flickor.

Några av anledningarna är enligt undersökningen ökad individualisering och valfrihet. Även arbetslöshet och att det är svårt att få en egen bostad sägs bidra. Jag vill inte säga emot undersökningen, då jag litar på att den är statistisk säkerställd.

Bostadsproblemet är något kommunerna kan hjälpa till att lösa, kanske skall man under en period lägga mer fokus på hyres- istället för bostadsrätter när det kommer till nybyggen. Arbestlösheten beror däremot på marknaden och den är svårare att påverka.

När det kommer till frågan kring valfrihet så tror jag att många barn får för många beslut fattade av sina föräldrar. När de sedan fyllar 18 år och blir myndiga förväntas de kunna klara sig själv, utan någon tidigare träning på det. Jag tror det är lite, "du är vuxen nu, du ska klara dig själv". En ökad valfrihet är enligt mig bra. Det är själva utövningen kring denna valfrihet bland barn och unga jag tror behöver ses över. Somm ett exempel, är det rätt att låta målsmän få vara med och bestämma vilket program individen vill läsa på gymnasiet?

Sätt mer press på Burma

2100 politiskafångar. Så många finns det uppskattningsvis, enligt Amnesty, i burmesiska fängelser. Burma, som är ett av världens mest slutna länder skall senare i år hålla val, men till vilken nytta? Landet har sedan 1988 styrts av en militärjunta, SPDC som står för State Peace and Development Council, och det senaste valet hölls 1990. Det är alltså 20 år sedan sen sist. Den gången förlorade State Peace and Devlopment Council mot NLD, National Leauge for Democarcy. Men blev det någon förändring då? Nej, militärjuntan behöll makten och lät fängsla NLD's ledare, Aung San Suu Kyi. Hon hålls fortfarande, 20 år senare, i husarrest.

Den burmesiska regimen har hur som helst lovat att ett nytt val skall hållas innan 2010 är slut. Vida hur det kan komma att kallas ett fritt val är en annan sak. På Svenska Dagbladets hemsida kan man läsa om hur Amnesty International rapporter om ett stort förtryck mot landets minoritetsgrupper.

"Människorättsgruppen fastslår att militärjuntan i Burma griper, fängslar, torterar och dödar landets minoritetsgrupper i sina försök att krossa åsiktsmotståndarna."

Denna typen av handlingar skall, läs borde, kraftigt fördömmas av världens alla stater. Mer kraftfulla sanktioner är ett alternativ, ett annat är att Burma utesluts ur internationella samarbetsorgan. EU och FN måste öka sin press på Burmas militärjunta. Tyvärr så finns det flera större företag som har intressen inom Burma och dessa väger in i enskilda staters ageranden.

I juli 2009 överlämnade burmesen Nyi Nyi Aung en protestlista med 680 000 underskrifter till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Denna krävde att FN agerar för att de burmeser som fängslats pga politiska åsikter skall friges. Den 10 februari 2010 dömdes han till tre års fängelse i Burma. Anledningen sägs dock vara ID-förfalskning, men det är nog inte riktigt hela sanningen.

Om invånarna i Burma skall få en chans till ett demokratiskt samhälle så krävs det att omvärlden fortsätter öka sin press på regimen och tar handling mot förtrycket de utövar mot invånarna. Kanske måste vi till och med sätta press på de stater som försvarar de företag som verkar inom landet. Att bara se på när befolkningen far illa är både omoraliskt och politiskt inkorrekt.


LUF-kurs i Stockholm

Det har varit en riktigt intressant helg måste jag säga. Åkte iväg till Stockholm i fredags för att under helgen på en kurs som Liberala Ungdomsförbundet höll i. Jag har fått mycket bra information och fått nytt perspektiv på många frågor, tack för det! Att jag har valt rätt sida inom politiken finns det efter denna helgen inga som helst tvivel kvar på längre, jag är hemma nu.

Läste för övrigt i VF om hur media gjort lite övertramp på regler kring fotografering. Jag tror stenhårt på press- och yttrandefrihet, men det måste finnas gränser. Jag tycker att det är oetiskt att filma inom sjukhus eller andra vårdinrättningar. Alla har och skall ha rätt att fota på allmän plats, men i artikeln ifrågasätts det om inte Centralsjukhusets entré kan räknas som en sådan. Det kanske den kan, men för mig går den personliga integriteten före den allmänna rätten som skulle råda där. Alla skall ha rätt att få vara sjuka och anonyma med det.

Grattis i efterskott UNO!

UNO, Ungdomens hus, i Karlstad fyllde i veckan fem år och det är värt att uppmärksammas. UNO riktar sig åt ungdomar och för dem en mötesplats och ett ställe som ger möjlighet att få utöva många olika aktiviteter.

UNO är, enligt mig, en bra plats för ungdomarna och det är viktigt att vi fortsätter ge dem vårt stöd. Den stora  anledningen till att jag tycker detta är den att ungdomar som mår dåligt genom dem får en bra stöttning. Så här står det i VF:

"En vanlig kväll har Uno 200-250 besökare. De använder huset för dansträning, som replokal, för utställningar och mycket annat. Eller bara träffas i husets kafé.
– Fokus är på att Uno ska vara en mötesplats, vi har aldrig vänt oss bara till de drivna arrangörerna utan vi har alltid haft två ben att stå på, och det har alltid varit fler som kommit hit bara för att fika.
Linda Johannessen säger att personalen också tar hand om en del ungdomar som är utsatta och har problem av olika slag.
"

Ett ställe som hjälper utsatta personer skall absolut få det stöd av kommunen det behöver. En eventuell stängning av UNO skulle kunna vara förödande för de individer som inte har en dräglig hemsituation. Att minska ned på resurser dit, och även till kommunens fritidsgårdar, kan stå oss dyrt i framtiden. Jag har inte sett eller hört något om förslag på nedskärningar i den sektorn, men blir det aktuellt kommer jag aktivt och kraftfullt kämpa mot det.

Tyvärr är det idag många unga som inte mår bra av att vistas hemma pga missbrukande föräldrar, övergrepp och misshandel etc. Då är det viktigt att samhället tar sitt ansvar och visar att det finns ställen som är trivsamma och där det finns bra förebilder.

UNO ger stöttning till ungdomarna, vi skall ge stöttning till UNO.

Så tack UNO, Linda Johannessen och landets fritidsgårdar för det jobb ni utför!

Alliansen säger sitt om badhuset

I dagens NWT kan man läsa om hur Alliansen berättar om sin syn på badhuset. Där står det bland annat.

"Kommunen bygger ett alltför dyrt badhus som ingen egentligen är nöjd med och det kommer vi Karlstadbor få betala under en lång tid". En helt korrekt beskrivning!

Rubriken på inlägget är "Släpp prestigen, stoppa bygget och börja om". Det är just så jag tror det är nu, det handlar om prestige för majoriteten och inget annat. Bygget är ännu inte påbörjat, så att ändra beslutet är ingen omöjlighet.

Ännu en gång, Värmland och Karlstad behöver flyget

I dagens VF finns en riktigt läsvärd debattartikel. Den handlar om hur viktiga både tåget och flyget är för Värmland. Något jag instämmer i till fullo. Jag har själv tagit upp hur viktig flygplatsen är för Karlstad och Värmland och det är kul att läsa att min mening kring den punkten delas av andra.

Skall Karlstad och Värmland ha möjlighet att konkurrera med övriga städer i Karlstad är det viktigt att vi har tillgång till en flygplats. Att Karlstad kommun är med och finansierar flygplatsen tycker jag är givet. Det är ett sätt för oss att visa att vi bryr oss om företagen och att vi ger dem möjlighet att växa genom att bidra till att komma närmare Europa och övriga delar av världen.

50-meter Karlstad

Debatten kring Sundsta bad- och idrottshus har pågått under en längre period. Att det behövs en upprustning är de flesta överens om. Majoriteten i Karlstad har klubbat igenom ett beslut om att låta lokalerna få sig en utbyggnad. Fel säger jag, vi behöver ett nytt badhus.

Jag skulle mer än gärna vilja se att Karlstad en dag står värd för SM, kanske även EM och VM, i både simmning och simhopp och för att detta skall kunna ske krävs ett nytt badhus med bland annat större bassänger. Avsaknaden av en sådan anläggning tycker jag sätter lite käppar i hjulen för KSS möjlighet att träna sina medlemmar till tävlande på en högre nivå.

Majoriteten skriver i en debattartikel i NWT att: "Vi har haft en kontinuerlig och konstruktiv dialog med representanter för simsporten för att badhuset ska passa deras önskemål. Vi kommer att satsa cirka 10 miljoner kronor extra på speciella anpassningar för föreningslivet. Bland annat läktare, ny toppmodern tidtagningsteknik och ett badgalleri, där vi kan skapa stora öppna ytor för aktiva vid tävlingar." Debattartikeln är ett svar på en annan debattarikel som publicerades ett par dagar tidigare. I den står bland annat detta:

"Med ett ökat intresse och allt större framgångar har vi stora förhoppningar att utveckla simsporten, en av de mest jämlika idrotter som finns, i Karlstad. Och samtidigt bidra till en positiv utveckling i kommunen. En ny anläggning skulle kunna innebära att vi kan ta emot fler barn i vår simskoleverksamhet. Samtidigt kan fler ungdomar och aktiva i Karlstad ges möjligheten att utvecklas och nå toppresultat.

Men då krävs att anläggningen är mer anpassad efter våra behov än vad som nu är fallet. Nuvarande förslag, som innefattar en ny smal 25-metersbassäng i anslutning till nuvarande bassäng, innebär till exempel att:

• det inte blir möjligt att arrangera nationella simtävlingar, dels då bassängerna inte håller måttet, dels för att utrymmen för publik, arrangörer och aktiva inte räcker till

• vattenpoloverksamhet, en av Sveriges mest växande, inte får en godkänd spelplan

• det inte går att utveckla simhoppsverksamheten eller arrangera tävlingar

• stora delar av badhuset stängs under renoveringsperioden och att verksamheten, inklusive simskolan med närmare 650 flickor och pojkar, reduceras kraftigt"


Den finns i sin helhet att läsa här.

 

Min tolkning av detta är att majoriteten i Karlstad inte har lyssnat tillräckligt mycket på simsportens representanter. Jag tycker inte heller att de har insett möjligheterna som finns för både simsporten, Karlstad och dess invånare i att kunna stå som värd för ett större mästerskap. Nej, självklart skall Karlstad ha ett badhus med 50-meters bassäng. Beslutet bör rivas upp så fort som möjligt för att istället ersättas med ett beslut som tillåter både simsporten och Karlstad att växa.


Schlager och SD

Jahapp, då har Melodifestivalen dragit igång igen. Dolph var allt en riktigt skön en! Jag tror aldrig jag sett någon läsa från telepromtern på ett sånt uppenbart vis, men underhållande det var det.

Denna dag började tidigt, tror klockan var runt 06:30 när jag vaknade. Jag var dock pigg så det gjorde inget. Första halvan av dagen spenderades med att lyssna på en ytterst intressant föreläsning om Sverigedemokraterna och deras partiprinciper. Jag skall ge er min tolkning av vad det står i dessa principer framöver, men inte idag...

Äntligen helg

Så var ännu en arbetsvecka över och det vankas helg, men inte blir det någon sovmorgon imorgon för det. Imorgon skall jag nämligen iväg på en föreläsning om Sverigedemokraterna och extrem högern, något som jag ser fram emot. Det är ett intressant ämne.

Nu i veckan släppte även BRIS sin årsrapport. Om denna skrev jag igårkväll en debattartikel som jag hoppas publiceras snart.

Trevlig helg!

Bättre sent än aldrig

Äntligen så är Lidl på gång med att öppna sin butik på Kroppkärr. Lokalen som de byggt har stått tomt allt för länge och det känns skönt att det äntligen satsas mer på Karlstad. Jag undrar om deras planer på att bygga en affär i Viken fortfarande finns kvar? Det är inte bara Lidl som satsar i Karlstad. Även den tyska hemelektronik kedjan MediaMarkt är på väg till Välsviken och ute på Gräsdalen kommer det också att hända saker. ?

Birgitta Ohlsson är vår nya EU-minister

Idag presenterade Birgitta Ohlsson som efterträdare till Cecilia Malmström på posten som EU-minister. Ett mycket bra val om du frågar mig. Ohlsson har en stor kompetens inom området och en personlig attityd som jag tror kan ha stor påverkan, på ett bra sätt, i arbetet.

Mer om utmärkelsen kan du läsa här, här och här.

RSS 2.0