Bort med fribeloppet

Under en allt för lång tid har studenter i Sverige varit tvungna att tacka nej till arbete under studietiden. Detta på grund av den enkla anledningen att man enligt lag inte får tjäna mer än en vissa summa pengar för att kunna få ut studielån. En regel som för mig känns väldigt underlig. Varför ska arbete under studietiden regleras? För det gör det faktiskt när man går ut och säger hur mycket någon får tjäna som mest under ett år. Det är en hel del människor i Sverige som den senaste tiden fått brev med återbetalningskrav på studielån. Just för att man helt enkelt har tjänat för mycket pengar. Helt befängt...

I helgen hade Folkpartiet partiråd i Uppsala och där beslutades bland annat att om vi vinner valet i år så slopar vi fribeloppsregeln. Att vara tvungen att tacka nej till fortsatt arbete och mista en kontakt ut på arbetsmarknaden kan innebära en missad möjlighet till arbete även efter studietiden. Detta vill vi nu ändra på. Arbete ska alltid vara lönsamt och uppmuntras, även under studietiden.

Lön och fest

Igår var jag iväg på kalas. Nina Larsson lanserade sin nya hemsida och hade ordnat en väldigt trevlig tillställning. Det känns bara roligt att valrörelsen nu är igång på riktigt. Trots att det är väldigt mycket att göra så känns det otroligt givande och spännande. Nu är det bara att kämpa på och visa att det egentligen bara finns ett bra alternativ för Sverige, Värmland och Karlstad och det är Folkpartiet och Alliansen.

Idag är det även löningsdag för många i landet. Då passar det utmärkt att tipsa om jobbskatteavdrag.se där du kan se hur mycket pengar extra i månaden du fått sedan alliansregeringen införde detta.

Skrev om LAS i VF

Igår skrev jag och Liberala ungdomsförbundets 2:e vise ordförande, Linda Nordlund i VF. Ämnet var Lagen om anställningsskydd med fokus på turordningsreglerna. Regler som jag tycker slår orättvist hårt mot unga...


Snart är det dags för Värmlands nittonåringar att sjunga studentsången och kasta sina mössor i luften, men det är inte säkert att det är en ljusnande framtid som möter dem. Det är de unga som ryker först när företagen tvingas skära ned. Lagen om anställningsskydd ska värna löntagarnas trygghet på arbetsmarknaden, men det är de äldres trygghet på de yngres bekostnad. I den djupa, globala lågkonjunkturen kan vi tydligt se konsekvenserna: Var fjärde ungdom i Sverige går arbetslös. Även om alliansregeringens satsningar på sänkt arbetsgivaravgift för alla under 26 år är ett steg på rätt väg, krävs fler åtgärder för att minska det utanförskap som en hel ungdomsgeneration annars riskerar att fastna i.

 

Många unga har svårt att få ett jobb, och utan lön har man inte råd att betala hyra och kan därför inte flytta hemifrån. Vuxenlivet får vänta lite till. Arbetslösheten får unga att bilda familj senare, halka efter i löneutvecklingen och på sikt få lägre pension. Studier från Institutet för arbetsmarknadspolitisk forskning visar att de unga som under nittiotalskrisen blev arbetslösa i betydligt större utsträckning också var arbetslösa under de följande tio åren jämfört med klasskamraterna som fick jobb efter gymnasiet. Därför får den höga ungdomsarbetslösheten inte bita sig fast!

 

Alliansen går till val med en jobbskapande politik, en politik som är bra för Sverige och Värmland. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna beräknas ha gett 11400 ungdomar ett jobb. Det är bra, men det återstår att se till att ungdomarna får en rättvis chans att behålla jobbet när tiderna blir tuffare. I Lagen om anställningsskydd (LAS) står att vid nedskärningar skall den som anställdes sist vara den första att gå, och om flera personer anställts vid samma tidpunkt ska den yngste vara den som varslas. Turordningsreglerna tar ingen hänsyn till att den unge jobbar hårt, utan det är bara ålder och anställningstid som räknas. Det är djupt orättvist mot unga och nya personer på arbetsmarknaden.

 

Det är inte nog med att turordningsreglerna stänger ute många från arbetslivet, många känner sig även instängda. Att vilja testa sig fram i livet är något som hör till, men på arbetsmarknaden är det svårt. Det finns människor som vantrivs på sina arbeten, men stannar därför att risken det innebär att säga upp sig för att hamna längst ned på turordningslistan sätter stopp.

 

Lagen om anställningsskydd måste moderniseras och de förlegade turordningsreglerna rivas upp, så att fler nittonåringar kan få det första jobbet – och behålla det.

 

Linda Nordlund, 2:e vice ordförande Liberala ungdomsförbundet

Robert Andersson, distriktsordförande LUF Värmland


Oacceptabelt så det skriker om det

Givetvis så menar jag  det som hänt Pavlina Ekdahl, vice ordförande för Liberala ungdomsförbundet Lund. Lundagård uppger att Pavlina som bor i vad som kallas Smålands nation har på grund av sitt engagemang i LUF fått utså både hot och trakasserier från personer som inte delar, eller respekterar hennes åsikt. Sådana här handlingar skall fördömmas och det skall de göras med full kraft!

De flesta av oss har någon gång hamnat i en eldig debatt där åsikterna inte direkt gått hand i hand. Jag gillar inte heller alla åsikter jag hör och långt ifrån alla håller med mig i det jag skriver. Men att hota åsikter till tystnad är fel, något så otroligt fel. Sverige är en demokrati där alla har rätt att uttrycka sina åsikter och så ska det fortsätta vara. Alla krafter i vårt samhälle som gör minsta försök att ändra på detta ska motarbetas och ingen ska behöva känna sig tvingad till tystnad till följd av detta.

Detta är för mig en fråga om respekt och det står klart och tydligt att vissa saknar förmågan att ge varje individ den respekt han eller hon förtjänar. Hur mycket vi än må hata vad andra säger, skriver eller tycker så är det aldrig, under några omständigheter, okej att försöka tysta åsikten. Glöm aldrig det!


Andra som bloggar om detta ämne:

Adam Cwejman
Joakim Holmertz
Victor Zetterman
Amanda Brihed

Ny vecka, nya äventyr

Så var det måndag igen. Tiden går fort, nästan lite för fort. Det känns som om det är så mycket man vill hinna med, men det går bara inte. Denna vecka händer lite spännande saker. På onsdag är det dags för ny Workshop om ungdomsarbetslösheten, denna gången i Karlstad och på restaurang Glada Ankan. Har du möjlighet så tycker jag verkligen att du ska passa på att komma förbi! Onsdag klockan 18:00 kör det igång.


Ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer som måste tas om hand om snarast möjligast. Jag tror att bra lösningar för ungdomar är.

*Satsa på lärlingsanställningar, praktik och traineeprogram
*Slopa turordningsreglerna i LAS
*Minska arbetsgivaravgiften för unga
*Förenkla för småföretagare


Detta är bara lite lätt och mer ingående om varje punkt kommer jag skriva vid senare tillfälle.

Kristihimmelfärdsdagen...

... är just vad det är idag. En dag som får mig att reflektera mer kring om det fortfarande är aktuellt att ha speciella helgdagar i Sverige, eller om var och en själva ska få bestämma när man vill vara ledig?

Personligen så tycker jag att helgdagarna borde plockas bort ur almenackan och att alla själva ska få välja när man vill vara ledig. Jag är inte speciellt troende så varför ska inte jag kunna gå arbeta den här dagen istället för att vara ledig?

Att låta helgdagarna ingå i semsterdagsbanken tror jag skulle göra bra för näringslivet. Tänk er själva, det skulle alltid finnas någon som kan arbeta. Företag skulle alltså inte behöva stänga ned sin produktion. Alla i Sverige är inte kristna, så varför skall inte exempelvis muslimer få vara lediga på sina högtider? Ja, buddister och hinduer också för den delen.

Det borde vara upp till var och en att själva få bestämma över sin ledighet, i alla fall när det kommer till högtidsdagar. Sen får ju självfallet övrig semester anpassas efter hur möjligheten ser ut på arbetsplatsen.

Workshop i Filipstad

Jag har nästintill precis kommit tillbaka från en Workshop i Filipstad. En mycket trevlig tillställning där vi i grupper diskuterade ungdomarnas svåra situation på arbetsmarknaden, vad det beror på och vad som behövs göras. Många idéer bollades och en del åsikter skiljde sig även åt.

Något som blev ett återkommande tema vid det bord jag satt var en sattsning på lärlingsanställningar. En lösning som jag tror kan vara en riktigt bra åtgärd. Låt oerfarna gå in med lärlingslön och låt lönen stiga i takt med kunskapen.

Är du ung och vill vara med och diskutera? Kom till restaurang Glada Ankan i Karlstad onsdagen den 19/5. Då är det dags igen.

Härliga siffror!

I Demoskops senaste valundersökning kan man läsa att Alliansen har gått om Vänsterexperimentet med. Ett glädjande besked. Ännu mer glädjande där är att Folkpartiet är det tredje största partiet.

Sverige är inne i en lågkonjuktur och skall vi lyckas när det vänder så är det på att skapa arbetstillfällen vi skall satsa. Speciellt viktigt är detta för ungdomar. Vinner alliansen så kommer ungdomar få en bättre och mer rättvis chans på arbetsmarknaden, bland annat genom sänkt arbetsgivaravgift för unga under 26, en bättre matchad utbildning och mer pengar över i plånboken.

Vinner vänsterkartellen så kommer det bli dyrare att anställa unga då arbetsgivaravgiften kommer dubblas. Även den arbetslagstiftning, som vi vill modernisera, kommer förbli orörd och således fortsätta slå hårt mot de unga och nya på arbetsmarknaden.

Det är dags att vi ger ungdomarna en större chans på arbetsmarknaden, och det tycker jag inte den rödgröna röran verkar vara speciellt villiga att göra.

Länktips

Nu var det ett tag sen sist jag skrev igen. Slarvigt av mig jag vet, men det har liksom inte funnits tid. Jag har egentligen inget nytt att skriva idag heller, tänkte bara tipsa om en del bra länkar till sidor att läsa.

Först har vi från dagens NWT där Fredrik Malm med flera skriver, den finns här.

Den andra är även den till NWT. I debattartikeln jag länkar till här så skriver Gert Ohlsson med flera om vikten av en nationell täckning av ambulanshelikoptrar. Jag förstår inte varför vi inte har det än...

RSS 2.0