Allt är inte självklart...

Igår var det 21 år sedan massakern vid Himmelska fridens torg i Beijing. En fredlig demonstration genomförd av Kinas studenter i syfte att få igenom reformer för mänskliga rättigheter, med fokus på tryckfrihet, i landet.

Det var i april 1989 som protesterna började, detta till en följd av att fler och fler kommunistiskt styrda stater i världen föll. Fler och fler människor anslöt sig till dessa demonstrationer och till slut fick regimen nog och i maj uppgavs det att över 100 000 männsikor deltog i protesterna. Den 4 juni 1989 fick ledarna nog. Militären beordrades in till centrala Beijing och Himmelska fridens torg. Pansarvagnar och infanteri sattes in mot studenterna. Som ni säkert förstår så hade de ingen chans mot armén och det hela slutade i blodbad.

Enligt den kinesiska regimen så dödades 241 personer och 7000 skadades. Den kinesiska delen av Röda Korset uppger däremot att 2600 personer fick sätta livet till och dokument som hittats i gamla sovjetarkiv hävdar att det rör sig om 3000. Invånarna i Kina har inte glömt denna händelse, men inga liknande protester har genomförts igen...

Jag hittade ett klipp på Youtube som berättar och visar lite mer om händelsen. Jag vill dock varna för starka inslag.



Det finns saker som vi tar för givet... Att till exempel få säga vad vi tycker och tänker, skriva ned våra åsikter och samlas i grupp för att prata om olika åsikter. Detta är det tyvärr allt för många som idag inte har rätt att göra och det är för dom vi måste stå upp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0