Sätt mer press på Burma

2100 politiskafångar. Så många finns det uppskattningsvis, enligt Amnesty, i burmesiska fängelser. Burma, som är ett av världens mest slutna länder skall senare i år hålla val, men till vilken nytta? Landet har sedan 1988 styrts av en militärjunta, SPDC som står för State Peace and Development Council, och det senaste valet hölls 1990. Det är alltså 20 år sedan sen sist. Den gången förlorade State Peace and Devlopment Council mot NLD, National Leauge for Democarcy. Men blev det någon förändring då? Nej, militärjuntan behöll makten och lät fängsla NLD's ledare, Aung San Suu Kyi. Hon hålls fortfarande, 20 år senare, i husarrest.

Den burmesiska regimen har hur som helst lovat att ett nytt val skall hållas innan 2010 är slut. Vida hur det kan komma att kallas ett fritt val är en annan sak. På Svenska Dagbladets hemsida kan man läsa om hur Amnesty International rapporter om ett stort förtryck mot landets minoritetsgrupper.

"Människorättsgruppen fastslår att militärjuntan i Burma griper, fängslar, torterar och dödar landets minoritetsgrupper i sina försök att krossa åsiktsmotståndarna."

Denna typen av handlingar skall, läs borde, kraftigt fördömmas av världens alla stater. Mer kraftfulla sanktioner är ett alternativ, ett annat är att Burma utesluts ur internationella samarbetsorgan. EU och FN måste öka sin press på Burmas militärjunta. Tyvärr så finns det flera större företag som har intressen inom Burma och dessa väger in i enskilda staters ageranden.

I juli 2009 överlämnade burmesen Nyi Nyi Aung en protestlista med 680 000 underskrifter till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Denna krävde att FN agerar för att de burmeser som fängslats pga politiska åsikter skall friges. Den 10 februari 2010 dömdes han till tre års fängelse i Burma. Anledningen sägs dock vara ID-förfalskning, men det är nog inte riktigt hela sanningen.

Om invånarna i Burma skall få en chans till ett demokratiskt samhälle så krävs det att omvärlden fortsätter öka sin press på regimen och tar handling mot förtrycket de utövar mot invånarna. Kanske måste vi till och med sätta press på de stater som försvarar de företag som verkar inom landet. Att bara se på när befolkningen far illa är både omoraliskt och politiskt inkorrekt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0