Ungdomsarbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är den högsta inom EU. Den höga arbetslösheten beror på den finanskris världen sakta börja återhämta sig från. Sverige klarade sig bättre än vad andra länder gjorde i denna kris. Så att vi har den högsta arbetslösheten bland Europas ungdomar beror på två saker. En missgynnande arbetsrätt och stränga kollektivavtal.

 

Först in sist ut är regeln som gäller på de flesta arbetsplatser när det vankas nedskärningar. Denna turordningsregel måste avskaffas snarast för att ge ungdomarna en större trygghet och en större chans att konkurrera om arbetstillfällen. Denna del av lagstiftningen skapar ett extra orosmoment hos ungdomarna. Inte nog med att unga skall vara tvungna att känna en stress i att finna ett jobb, det finns även en oro över att få behålla det.

 

En ytterligare bidragande faktor i ungdomsarbetslösheten är de strikta kollektivavtal vi har i Sverige idag. En stigande ingångslön gör att nya arbetstillfällen kommer att gå till de med mer erfarenhet. Som en lösning på detta ser vi i Liberala ungdomsförbundet gärna en större satsning på lärlingsanställningar. En anställningsform med en lägre ingångslön som successivt ökar i och med ökad erfarenhet är ett bra sätt att motverka problemet.  Det krävs även en decentralisering av löneutvecklingen för att minska på ungdomsarbetslösheten. Låt kollektivavtalen fattas på lokala nivåer istället för på riksplan. Detta är mer optimalt.

 

Att motarbeta arbetslösheten bland unga med skattefinansierade medel är inget annat än en tillfällig lösning. Om vi ska lyckas få bukt med problemet ordentligt så krävs det en hållbar satsning och för det behövs det göras grundliga förändringar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0