Skrev om LAS i VF

Igår skrev jag och Liberala ungdomsförbundets 2:e vise ordförande, Linda Nordlund i VF. Ämnet var Lagen om anställningsskydd med fokus på turordningsreglerna. Regler som jag tycker slår orättvist hårt mot unga...


Snart är det dags för Värmlands nittonåringar att sjunga studentsången och kasta sina mössor i luften, men det är inte säkert att det är en ljusnande framtid som möter dem. Det är de unga som ryker först när företagen tvingas skära ned. Lagen om anställningsskydd ska värna löntagarnas trygghet på arbetsmarknaden, men det är de äldres trygghet på de yngres bekostnad. I den djupa, globala lågkonjunkturen kan vi tydligt se konsekvenserna: Var fjärde ungdom i Sverige går arbetslös. Även om alliansregeringens satsningar på sänkt arbetsgivaravgift för alla under 26 år är ett steg på rätt väg, krävs fler åtgärder för att minska det utanförskap som en hel ungdomsgeneration annars riskerar att fastna i.

 

Många unga har svårt att få ett jobb, och utan lön har man inte råd att betala hyra och kan därför inte flytta hemifrån. Vuxenlivet får vänta lite till. Arbetslösheten får unga att bilda familj senare, halka efter i löneutvecklingen och på sikt få lägre pension. Studier från Institutet för arbetsmarknadspolitisk forskning visar att de unga som under nittiotalskrisen blev arbetslösa i betydligt större utsträckning också var arbetslösa under de följande tio åren jämfört med klasskamraterna som fick jobb efter gymnasiet. Därför får den höga ungdomsarbetslösheten inte bita sig fast!

 

Alliansen går till val med en jobbskapande politik, en politik som är bra för Sverige och Värmland. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna beräknas ha gett 11400 ungdomar ett jobb. Det är bra, men det återstår att se till att ungdomarna får en rättvis chans att behålla jobbet när tiderna blir tuffare. I Lagen om anställningsskydd (LAS) står att vid nedskärningar skall den som anställdes sist vara den första att gå, och om flera personer anställts vid samma tidpunkt ska den yngste vara den som varslas. Turordningsreglerna tar ingen hänsyn till att den unge jobbar hårt, utan det är bara ålder och anställningstid som räknas. Det är djupt orättvist mot unga och nya personer på arbetsmarknaden.

 

Det är inte nog med att turordningsreglerna stänger ute många från arbetslivet, många känner sig även instängda. Att vilja testa sig fram i livet är något som hör till, men på arbetsmarknaden är det svårt. Det finns människor som vantrivs på sina arbeten, men stannar därför att risken det innebär att säga upp sig för att hamna längst ned på turordningslistan sätter stopp.

 

Lagen om anställningsskydd måste moderniseras och de förlegade turordningsreglerna rivas upp, så att fler nittonåringar kan få det första jobbet – och behålla det.

 

Linda Nordlund, 2:e vice ordförande Liberala ungdomsförbundet

Robert Andersson, distriktsordförande LUF Värmland


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0